У 2024 році загальний урожай зернових склав близько 56 млн т, а станом на вересень обсяги озимої та ярої пшениці — 22,3 млн т. Дещо знизилася середня врожайність: 4,5 порівняно з торішнім 4,76 т/га. Але з урахуванням посухи та екстремально високих температур у значній частині країни, такі показники навіть вищі за очікувані. Огляд особливостей вирощування, популярних сортів, а також рекомендації, коли сіяти озиму пшеницю в різних регіонах, буде корисний аграріям для покращення результатів наступного року.
Озима пшениця: опис культури
Однорічна злакова культура, яка добре переживає холодну пору року завдяки відмінній морозостійкості. Цим обумовлений час її посіву — восени, на початку вересня.
Озима пшениця — це одна з головних сільськогосподарських культур в Україні. Відрізняється високою продуктивністю за дотримання строків посіву та технології вирощування. Висуває високі вимоги до якості ґрунту і вимагає дотримання балансу вологості.
Сорти озимої пшениці
Під час вибору важливо враховувати особливості та унікальні характеристики, якими володіють різні види цієї культури, що дає змогу знайти оптимальний варіант, зважаючи на кліматичні умови та специфіку сільськогосподарської діяльності. Найбільш популярні в Україні сорти озимої пшениці:
- Богдана. Стійка до основних захворювань, адаптивна до різних ґрунтових умов. Відома високою врожайністю, на рівні 79,5 ц/га.
- Шестопалівка. Відрізняється високим вмістом клейковини, стійка до посухи та несприятливих умов. Орієнтовний обсяг — 62,5 ц/га.
- Смуглянка. Не боїться хвороб і шкідників, що скорочує витрати на захисну обробку. Усереднений показник — 96,5 ц/га.
- Антонівка. Стійка до посухи, фітохвороб, а також негативного впливу низьких температур. Відрізняється рясною кущистістю, а потенціал урожайності сягає 113 ц/га.
- Подолянка. Доволі невибагливий сорт, якому не страшна посуха, як і осипання зерна навіть за перестою. Хороша стійкість до більшості недуг. Середній обсяг — до 70,3 ц/га.
- Куяльник. Продемонстрував високу стійкість до жовтої іржі та септоріозу, а також низки інших хвороб. Середньоранній, високоврожайний — 80 ц/га.
- Скаген. Має добру стійкість до вилягання стебла та проростання зерна в колосі. Період вегетації — близько 270 днів. Урожайність — 112,5 ц/га.
- Мудрість одеська. Сорт, якому не страшні спека й посуха, як і температурні перепади, вилягання та осипання. Стійка до хвороб. Середній обсяг — 95,5 ц/га.
Вибираючи сорти пшениці озимої, важливо враховувати кліматичну зону, розташування та особливості земельних угідь, склад ґрунту, а також строки дозрівання і врожайність конкретної культури.
Читайте також: Ґрунт: що це, види та його родючість
Технологія вирощування озимої пшениці
Для створення сприятливих умов для розвитку популярної сільськогосподарської культури аграріям необхідно знати та виконувати кілька базових правил. Технологія вирощування озимої пшениці вимагає суворого дотримання термінів посіву та збору, а також врахування цілої низки тонкощів і нюансів.
Озима пшениця: умови вирощування
Найкращі результати врожайності демонструє на чорноземах, дерново-підзолистих і каштанових ґрунтах, що зазначено на карті. Основні райони вирощування озимої пшениці в Україні — північні степові район, Лісостеп, а рекордну врожайність торік продемонстрували Одещина, Хмельниччина та Дніпропетровщина. Докладніше — на карті ґрунтів України.
Існує і низка умов, які необхідно враховувати, щоб результати посіву виправдали очікування:
- Температура. Посів озимої пшениці виконують у вересні, коли середньодобові показники становлять +14–17°С. Морозостійкі сорти добре переносять морози і починають проростати за +1–2°С в орному шарі.
- Сонячне світло. Визначає темпи зростання. Особливо необхідне в період сходів: затяжні дощі та похолодання можуть стати причиною загибелі молодих рослин. У фазі кущіння сонце запобігає виляганню посівів, а під час дозрівання — формує велике зерно високої якості.
- Вода. Більшість популярних сортів стійка до посухи, але все ж таки варто подбати про достатню вологість. За відсутності опадів після посіву може знадобитися додаткове зрошення — і це особливо важливо на ранніх стадіях для правильного формування кореневої системи.
- Ґрунт. Оптимальні нейтральні та слабокислі землі в діапазоні 5,5–7,5 pH. Гумус — від 2%. Засолення негативно впливає на сходи, що важливо враховувати для штучно зрошуваних полів.
Райони вирощування озимої пшениці в Україні доволі численні. А для повноцінного росту і розвитку цієї культури необхідні не тільки відповідні умови, але й поживні речовини. Базовий перелік включає фосфор, залізо, калій, мідь, цинк, магній, азот, кальцій. Використання органічних добрив здатне позитивно позначитися на врожайності.
Озима пшениця: посів
Важливо враховувати рекомендації, сформовані для конкретного сорту, а також орієнтуватися на погоду, рівень вологості та інші чинники, від яких залежить урожайність. Для такої сільськогосподарської культури, як озима пшениця, технологія вирощування має бути адаптивною. Аграріям важливо досягти балансу між базовими нормами та поточними умовами.
Строки посіву озимої пшениці
Правильне визначення строків — запорука хорошої врожайності. Усереднені строки посіву озимої пшениці представлені в таблиці, але їх можна варіювати.
Область | Терміни посіву |
Дніпропетровська | 5–25 вересня |
Запорізька | 5–25 вересня |
Кіровоградська | 5–20 вересня |
Тернопільська | 5–20 вересня |
Волинська | 5–20 вересня |
Вінницька | 5–20 вересня |
Хмельницька | 5–20 вересня |
Одеська | 10–25 вересня |
Херсонська | 10–25 вересня |
Миколаївська | 10–25 вересня |
Київська | 5–15 вересня |
Чернігівська | 5–15 вересня |
Черкаська | 5–15 вересня |
Сумська | 25 серпня – 10 вересня |
Полтавська | 25 серпня – 10 вересня |
Харківська | 25 серпня – 10 вересня |
Рівненська | 15–25 вересня |
Львівська | 10–25 вересня |
Занадто ранні строки сівби озимої пшениці призводять до того, що рослини передчасно розвиватимуться і можуть бути уражені патогенними мікроорганізмами, що зіпсує значну частину врожаю через зниження морозостійкості. Пізній засів теж небезпечний: залишається мінімум часу до похолодання, отже, є ризик, що коренева система не встигне сформуватися в повному обсязі. Коли можна сіяти озиму пшеницю? Потрібно розрахувати дати таким чином, щоб культура встигла пройти такі етапи:
- сходи;
- коренева система;
- кущіння.
За цей час вона має отримати повний об’єм поживних речовин, а до переходу в зимовий сон — мати щонайменше 3 пагони. Щоб визначити оптимальний термін посіву озимої пшениці, потрібно орієнтуватися на середньодобові температури, вологість земель, безпосередньо сорт і сівозміну — це допоможе у визначенні старту роботи.
Читайте також: Дистанційне зондування Землі: види та перспективи
Підготовка ґрунту до посіву озимої пшениці
Це один з ключових заходів, який вимагає ретельного дотримання технології. Перший етап, який включає обробіток ґрунту під озиму пшеницю, — культивація з обов’язковим зворотним вирівнюванням. Другий — дискування полів. Важливо створити рівне посівне ложе для знищення шкідників, а також поліпшення аерації та повноцінного живлення рослин. Перед посівом потрібно підживити землю азотом, калієм, магнієм, кальцієм, фосфором, залізом, марганцем і сіркою — основними мікроелементами, які важливі для нормального росту культури.
Для швидкого і якісного виконання поставленого завдання фермеру потрібні передпосівний компактор і трактор з дисковими боронами. Вигідно придбати необхідну сільськогосподарську техніку допоможе онлайн-сервіс WEAGRO, що надає розстрочку спеціально для аграріїв, яка дає змогу закуповувати обладнання в перевірених виробників з відстрочкою платежу.
Попередники озимої пшениці
Правильна сівозміна безпосередньо впливає на обсяги врожаю. Оптимальні — чорний і зайнятий пар, а також:
- бобові;
- картопля;
- гречка;
- льон;
- буряк;
- просапні культури.
Допустимі попередники озимої пшениці: соя, соняшник, сорго, кукурудза. Під час вибору важливо враховувати і кліматичні особливості регіону: за високої вологості всі названі культури актуальні, а в посушливих регіонах (південна частина країни) ділянки зростання кукурудзи та сої стануть не найкращим вибором.
Норма висіву озимої пшениці
Середній показник тримається на рівні 150–200 кг/га. Але це лише приблизний орієнтир, а реальні цифри необхідно перераховувати щорічно. Норма висіву озимої пшениці на 1 га в кг має бути розрахована, виходячи з таких параметрів:
- фінальна густота стояння продуктивних стебел;
- коефіцієнт кущіння;
- якість попередньої обробки;
- склад ґрунту;
- дотримання термінів посіву;
- розмір фракцій посівного матеріалу;
- рівень вологості в регіоні.
Орієнтовна норма висіву озимої пшениці може бути розрахована за формулою:
Н=Г*М100*В, де:
- Г — очікувана густота;
- М — маса посівного матеріалу;
- В — схожість насіння.
Приклад розрахунку за густоти 500 рослин на 1 м2, маси 1000 насінин 50 г, а схожості — 96% має такий вигляд:
Н=500*50/(100*0,97)=260 кг/га.
Можуть бути враховані й інші параметри, як-от чистота посівного матеріалу й посівна придатність поля. Завдяки якісній попередній підготовці земельних угідь і створенню сприятливого поживного середовища для рослин норми висіву озимої пшениці можуть бути скорочені. А за запізнілого посіву, навпаки, обсяг краще збільшити.
Спосіб посіву озимої пшениці
Від самого початку потрібно підготувати посівний матеріал: відкалібрувати за розміром і якістю, обробити антибактеріальними препаратами для запобігання хворобам і шкідникам. Протруєння — безпечний та екологічний спосіб профілактики фітонедуг. І це можна зробити безпосередньо перед посівом. Можливих схем розподілу насіння доволі багато:
- рядковий (міжряддя 15–18 см/20–22 см);
- вузькорядний (до 12,5 см)
- широкорядний (від 25 см);
- перехресний;
- пунктирний;
- стрічковий;
- смуговий.
Технологія вирощування пшениці озимої залежить від рекомендацій, актуальних для конкретного сорту. Стандартний рядковий посів універсальний. Пунктирний, стрічковий і смуговий можуть продемонструвати кращі результати, але для цього будуть потрібні відповідні сівалки.
Глибина — 2–3, але не більше 4 см. Недотримання цих рекомендацій негативно впливає на кущистість, через що значно скорочуються обсяги врожаю.
Догляд за озимою пшеницею
Для забезпечення нормального росту та розвитку озимої пшениці у весняний період важливо проводити зрошення — недостатнє зволоження може негативно вплинути на її врожайність. Основні фази розвитку озимої пшениці, коли необхідна додаткова іригація:
- період виходу в трубку;
- формування зерна.
Для підтримки оптимального рівня вологості потрібне зволоження верхнього шару ґрунту — до 50 см.
Після зимового періоду для поліпшення стану посівів проводять обов’язкове боронування озимої пшениці, яке здатне підвищити врожайність на 10–20%. Це допомагає поліпшити аерацію кореневої системи, сприяючи кращому проникненню води та поживних речовин до коренів, а також збереженню вологи. Важливо враховувати погодні умови: обробка ефективніша на злегка вологому ґрунті, але не можна її проводити після сильних дощів, щоб не пошкодити структуру землі.
Інтенсивна технологія вирощування озимої пшениці передбачає використання органічних добрив, які забезпечать культуру необхідними поживними речовинами. До цього переліку входять:
- компост;
- гній;
- сидерати;
- вермикомпост.
Це джерело азоту, фосфору, калію та інших важливих елементів, що сприяє підвищенню родючості ґрунту та зменшує потребу у використанні хімічних добрив за рахунок стимулювання біологічної активності ґрунтових мікроорганізмів. Сукупність цих процедур дає змогу отримати якісні сходи озимої пшениці з продуктивними пагонами.
Збір і зберігання озимої пшениці
Щоб урожай було зібрано в повному обсязі, важливо вчасно розпочати роботи, щойно зерно досягло зрілості. Для цього проводять регулярний візуальний огляд земельних угідь — кожні два дні. Коли збирають озиму пшеницю? Усе залежить від рівня вологості на поточний момент. Зібрали показники в таблиці.
Вологість повітря, % | Збирання | Додаткові умови |
85–100 | Тільки за дотримання додаткових умов | Через 60–90 хвилин за сонячної погоди або 120–180 — за відсутності сонця |
80–85 | Тільки за дотримання додаткових умов | Через 60 хвилин за сонячної погоди, через 90 — за похмурої |
75–80 | За теплої, сухої погоди | Без дощу збір дозволений, але з обов’язковим подальшим досушуванням |
71–75 | За теплої, сухої погоди | Підвищити обороти барабана |
65–70 | Дозволено | Підвищити обороти |
50–65 | Дозволено | Встановити відповідні налаштування |
41–50 | Дозволено з відповідними налаштуваннями | Перевіряти втрати на всіх етапах, контролювати дроблення, знизити обороти |
26–40 | Щадні налаштування, значний відсоток дроблення | Зниження обертів, перевірка втрат |
Нижче 25 | За дотримання додаткових умов | Висока швидкість руху та потужні повітряні потоки для очищення |
Оптимальний рівень вологості становить 51–70%. Головне, не пропустити момент збирання, щоб урожай не був зіпсований, навіть якщо вологість не відповідає рекомендованим показникам. Після збирання зерно зберігають у сухих, добре вентильованих сховищах з регульованими показниками температури та вологості.
Висновок
Озима пшениця — це одна з найважливіших культур для сільського господарства нашої держави, оскільки вона забезпечує як внутрішні потреби, так і значну частину експорту. Сприятливі кліматичні умови, родючі ґрунти та багаторічний досвід вирощування роблять Україну одним з провідних світових виробників пшениці. Головне, правильно розрахувати, коли сіяти озиму пшеницю, та використовувати якісні посівні матеріали. Спростити всі процеси та збільшити врожайність без застосування хімікатів фермеру допоможуть сучасні системи моніторингу:
- дрони — для виявлення проблемних зон;
- системи точного землеробства — для оптимізації витрат;
- супутниковий моніторинг — для більш точного прогнозування.
Читайте також: Точне землеробство в Україні: визначення та перспективи
Правильна технологія вирощування озимої пшениці забезпечує хорошу та стабільну врожайність. А для придбання сучасного обладнання розроблено агророзстрочку WEAGRO, за допомогою якої легко підвищити ефективність ведення господарства. Швидка відповідь без додаткових документів — і можна замовити інструменти та матеріали з відтермінуванням платежу.