Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес
Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес                Бізнес, який розуміє бізнес

Технологія вирощування сорго: норма висіву та сорти

3 Червня, 2025

Сорго — це універсальна культура, яка стрімко набирає популярності серед українських аграріїв. За останні роки наша країна увійшла до п’ятірки найбільших експортерів рослини, постачаючи його на ринки Італії, Ізраїлю та Іспанії. Хоча посівна площа рослини у 2023 році склала 13,9 тис. га за 42,37 тис. т, потенціал вирощування цієї культури ще далеко не вичерпаний. У статті розповімо про особливості технології вирощування рослини, норми висіву та сорти, а також поділимося корисними порадами від фахівців.

Сорго: опис культури

Отже, що таке сорго? Це однорічна злакова культура, яка належить до родини Тонконогові (Poaceae). Рослина має потужну мичкувату кореневу систему, що проникає на глибину до 2–2,5 м. Стебло високе (до 3–4 м), пряме, має добре виражені міжвузля. Листки широколінійні, довгі (50–90 см), з восковим нальотом.

Суцвіття — волоть, яка містить від 800 до 3000 зерен кулястої або овальної форми. Забарвлення може бути від світло-жовтого до темно-коричневого, майже чорного. Маса 1000 зерен становить 20–30 г.

За морфологічними ознаками та господарським призначенням культуру ділять на чотири основні групи:

  • зернове — використовується для виробництва зерна, яке застосовується як корм худобі або для харчової промисловості;
  • цукрове — характеризується високим вмістом цукрів у соці стебел (до 20%), є цінною сировиною для виробництва сиропів, патоки та біоетанолу;
  • трав’янисте (суданське) — вирощується як зелений корм, сіно або силос;
  • віничне — використовується для виготовлення господарських мітел і щіток.

В Україні найзначніші площі займають зернове та цукрове сорго — це більш посухостійкі й жаростійкі рослини порівняно з кукурудзою, тому можуть вирощуватися в регіонах з нестійким зволоженням.

Врожайність сорго

Потенційна врожайність сучасних сортів і гібридів є доволі високою. В умовах достатнього зволоження або на зрошенні зернова сорговиця здатна формувати 8–10 т/га зерна, цукрова — до 100 т/га зеленої маси або 60–80 т/га стебел.

В богарних умовах врожайність сильно залежить від кількості опадів протягом вегетації. За випадання 200–300 мм за вегетаційний період можна отримати 4–6 т/га зерна або 30–50 т/га зеленої маси. В більш посушливі роки продуктивність культури буде нижчою, але все одно вищою, ніж у кукурудзи або соняшнику.

Для реалізації генетичного потенціалу продуктивності сучасних сортів і гібридів важливим є дотримання науково обґрунтованих елементів технології вирощування сорго — це розміщення в сівозміні, основний та передпосівний обробіток ґрунту, система удобрення, підготовка насіння до сівби, оптимальний строк і спосіб сівби, контроль бур’янів, шкідників і хвороб.

Читайте також: Цукровий буряк: посів, врожайність, сорти та хвороби

Технологія вирощування сорго

Для отримання високих і сталих врожаїв важливо дотримуватися ключових елементів технології вирощування сорго, адаптованих до ґрунтово-кліматичних умов конкретного регіону.

Сорго: умови вирощування

Сорго — теплолюбна та посухостійка культура, яка добре витримує дефіцит вологи та високі температури повітря. Насіння починає проростати за +8–10°C, сходи витримують заморозки до -3°C. Оптимальна температура для росту та розвитку рослин становить +25–30°C.

Культура може вирощуватися в усіх зонах України, але найкраще почувається в південних і східних областях. Більш ранньостиглі сорти та гібриди допустимо садити в Лісостепу й Поліссі.

Культура невибаглива щодо типів ґрунтів. Рослина добре росте на чорноземах, каштанових, супіщаних та суглинкових землях. Може витримувати засолення та солонцюватість. Оптимальними для вирощування є ґрунти з pH 6,5–7,5.

Сорго: посів

Сорго: посів

Правильний посів — запорука гарного врожаю. Розглянемо детальніше, які фактори впливають на цей процес і як отримати дружні й здорові сходи.

Коли сіяти сорго

В Україні рекомендується сіяти сорго, коли температура ґрунту на глибині 10 см становить +12–14°C. У степовій зоні це зазвичай збігається з другою половиною квітня, в лісостеповій — з першою половиною травня. Сівбу в більш ранні строки проводять лише у добре прогрітий ґрунт. Літні посіви (після озимих або ранніх ярих) припустимі до середини червня.

Читайте також: Ґрунт: що це, види та його родючість

Підготовка ґрунту до посіву сорго

Щоб отримати дружні сходи, потрібен ретельно підготовлений посівний шар ґрунту. Основний обробіток рекомендовано проводити з осені, на глибину 25–27 см. Навесні закривають вологу і вирівнюють поле.

Передпосівний обробіток включає культивацію на глибину 5–6 см. Її проводять за 1–2 дні перед сівбою. На важливих ґрунтах також можна коткувати перед посівом. Якщо земля дуже ущільнена, варто додатково провести розпушування або дискування на глибині 10–12 см.

WEAGRO рекомендує використовувати для удобрення лише органічні добрива. Вони забезпечать ґрунт поживними речовинами, покращать його структуру і збільшать вміст гумусу. Гній, компости, зелені добрива, бактеріальні препарати — ефективні й безпечні для землі. Із сервісом агророзстрочки ви зможете профінансувати систему органічного живлення, зекономити кошти та отримати чистий екологічний врожай.

Попередники сорго

Кращі попередники для сорго — озимі та ярі колосові, зернобобові, багаторічні трави. Не рекомендовано сіяти культуру після кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків через спільні хвороби та шкідників. Допустимий і повторний посів, але не раніше ніж за 2–3 роки.

Норма висіву сорго на 1 га

Норма висіву сорго на 1 га коливається від 200 до 800 тис. схожих насінин. Вона залежить від:

  • групи стиглості сорту чи гібриду (ранньостиглі висівають густіше, пізні — рідше);
  • способу сівби (за широкорядного посіву 45–70 см норму зменшують на 20–30%);
  • зони вирощування (у посушливих умовах сіють рідше, в достатньо зволожених — густіше);
  • якості насіння (що нижча схожість і енергія проростання, то більше матеріалу треба висівати).

Орієнтовні норми в Степу і Лісостепу України (млн шт./га):

  • ранньостиглі сорти й гібриди — 0,6–0,9;
  • середньостиглі — 0,4–0,7;
  • середньопізні й пізньостиглі — 0,2–0,4.

Спосіб посіву культури

Сівбу проводять пунктирним або широкорядним способом з міжряддями 45, 60 або 70 см. Оптимальна ширина міжрядь — 45 см, яка забезпечує кращу освітленість рослин і зручніша у догляді.

Глибина загортання насіння на важких ґрунтах — 4–6 см, легких — 6–8 см. Під час сівби важливо стежити, щоб матеріал лягав на тверде посівне ложе і добре контактував з вогким шаром землі.

Для посіву використовують сівалки точного (пневматичні, вакуумні) або універсального (зернові, зернотукові) висіву, обладнані дисками з отворами діаметром 3–4 мм. Швидкість сівби становить 5–7 км/год. Після посіву поле обов’язково коткують кільчастими котками.

Догляд за сорго

Догляд за сорго

Сходи розвиваються повільно і дуже чутливі до конкуренції з бур’янами. Тому ефективний контроль забур’яненості є ключовим фактором успішного вирощування культури. Для боротьби застосовують агротехнічні та хімічні методи.

Агротехнічні заходи включають боронування до і після сходів, міжрядні обробітки в широкорядних посівах. Досходове боронування середніми боронами проводять через 5–6 днів після сівби. Післясходове боронування легкими ротаційними боронами проводять у фазі 3–4 листків за довжини рослин 10–12 см. Міжрядні обробітки культиваторами проводять 2–3 рази за вегетацію з глибиною 6–8 см.

Для хімічного захисту посівів використовують ґрунтові та післясходові гербіциди. Ґрунтові препарати вносять до сівби або відразу після неї. Страхові гербіциди застосовують у фазі 3–6 листків культури.

Для живлення слід максимально використовувати органічні добрива. Норми й способи їх внесення залежать від типу ґрунту, його родючості та вмісту органічної речовини. Найкраще вносити перепрілий гній або компост під основний обробіток землі восени. Норма — 20–40 т/га. Це забезпечить ґрунт поживними речовинами, покращить його структуру та водоутримувальну здатність.

Читайте також: Органічні добрива: що це, види та норми внесення

Для позакореневого підживлення краще застосовувати органічні біостимулятори й мікродобрива природного походження. Це можуть бути:

  • препарати з екстрактів з морських водоростей, які містять натуральні фітогормони, амінокислоти, вітаміни;
  • гумінові й фульвокислоти, отримані з леонардиту або вермикомпосту;
  • бактеріальні добрива, що містять азотфіксуючі, фосформобілізуючі й каліймобілізуючі мікроорганізми;
  • борошно з насіння рослин, яке багате природними мікроелементами, як-от цинк, марганець, залізо, мідь.

Такі препарати безпечні для довкілля, стимулюють природні процеси живлення рослин і підвищують їх стійкість до стресів.

Для захисту посівів від шкідників застосовують інсектициди, від хвороб листя та проти кореневої гнилі насіння — фунгіциди.

Коли збирають сорго

Зернове сорго збирають роздільним або прямим способом. За роздільного рослини у фазі воскової стиглості зерна скошують у валки, які через 5–10 днів підбирають і обмолочують. Пряме комбайнування проводять за настання повної стиглості зерна і зниження його вологості до 16–18%. Обмолот ведуть за мінімальних люзів між барабаном і декою, щоб не пошкодити й не подрібнити зерно.

Урожай відразу очищають, сортують і сушать до вологості 13–14%. Зберігають зерно у сухих провітрюваних сховищах, не допускаючи його зволоження й самозігрівання.

Збирання цукрової сорговиці проводять за досягнення вмісту сухих речовин у рослинах 20–24%. Качани обрізають за воскової стиглості зерна. Стебла скошують косарками, подрібнюють і силосують. Силос закладають у траншеї, ретельно трамбують і герметично закривають плівкою. Норма внесення консервантів — 3–5 л/т сировини.

Просо і сорго: різниця

Культури мають багато спільних морфологічних ознак, але відрізняються господарськими й біологічними властивостями. Основна різниця проса і сорго:

  1. Сорго має більш потужну і глибоко проникну кореневу систему, що забезпечує вищу посухо- й жаростійкість.
  2. Стебло проса тонше і гірше облистяне. Воно більше придатне для виготовлення солом’яних виробів.
  3. У пшона волоть розлога, а у сорговиці — компактна або напіврозлога.
  4. Насіння проса дрібніше, маса 1000 зерен становить 5–12 г проти 20–30 г у сорговиці.
  5. Вегетаційний період у пшона коротший (75–115 днів), ніж у сорговиці (90–150 днів).
  6. Урожайність зерна проса становить 3–4 т/га, зеленої маси — 30–40 т/га, що нижче за показники зернового й цукрового сорго.
  7. Зерно пшона містить більше білка (12–16%) та менше крохмалю (50–65%), тоді як у сорговиці 9–13% білка, 60–75% крохмалю.

Попри ці відмінності, просо і сорговиця мають подібні напрями використання — на зернофураж, круп’яні продукти, зелений корм, силос. Обидві культури невибагливі до навколишніх умов, стійкі до посухи й високих температур. В Україні вони можуть вирощуватися в усіх ґрунтово-кліматичних зонах, але найбільш поширені на півдні й сході.

Сорти сорго

На державному сортовипробуванні в Україні перебуває понад 100 сортів і гібридів різних напрямів використання. Найбільш поширені в нашій країні сорти зернового й цукрового типів.

Основні гібриди й сорти сорго, занесені до Державного реєстру сортів рослин України:

НазваОригінаторГрупа стиглостіНапрям використанняПотенціал урожайності, т/га
Дніпровський 39Синельниковська СДС (ІЗК НААН)ранньостиглийзерновий, харчовий7,4 (зерно)
ВінецьГенічеська ДС (ІСГСЗ НААН)ранньостиглийзерновий, кормовий6,7 (зерно)
ДовістаІнститут зернового господарства НААНсередньостиглийкормовий, цукровий90 (зелена маса)
ФаворитСелекційно-генетичний інститутсередньопізнійтехнічний, кормовий3,28 (зерно)
МедовийСелекційно-генетичний інститутсередньопізнійсилосний, цукровий53 (зелена маса)
Силосне 42Синельниківська ДСсередньопізнійсилосний76 (зелена маса)

Більшість сучасних гібридів є простими міжлінійними, створеними на основі чоловічої стерильності. Вони забезпечують прибавку врожаю зерна на 20–30% порівняно із сортами-популяціями. Але для гібридів важливо дотримуватися зональної агротехніки, інакше прибавка врожаю буде незначною.

Під час покупки насіння важливо звертати увагу на його походження, репродукцію і якість. Краще використовувати матеріал, вирощений у спеціалізованих насінницьких господарствах і сертифікований відповідно до ДСТУ 2240-93. Він має гарантовані показники сортової чистоти, схожості, енергії проростання й відповідає вимогам до вмісту домішок і вологості.

Читайте також: Що таке схожість насіння: визначення, як перевірити

Висновок

Сорго — це перспективна культура для вирощування в умовах зміни клімату. Воно здатне формувати стабільні врожаї за підвищених температур та дефіциту вологи, коли інші культури знижують продуктивність. Але для розкриття потенціалу рослини важливо дотримуватися науково обґрунтованої технології вирощування, підбирати адаптовані сорти й гібриди, оптимізувати норми висіву та систему захисту від бур’янів.

Сучасні технології точного землеробства, як-от система моніторингу стану посівів, диференційоване внесення добрив та засобів захисту рослин, а також використання даних метеомоніторингу дозволяють суттєво підвищити ефективність вирощування й знизити екологічне навантаження на довкілля.

WEAGRO — ваш надійний помічник в ефективному та інноваційному вирощуванні. Отримуйте фінансову підтримку за допомогою послуг агророзстрочки, щоб спланувати посіви, використовуючи інструменти точного землеробства. З WEAGRO майбутнє сільського господарства стає реальністю вже сьогодні.

FAQ

Відповіді на запитання, які не були висвітленні у статті

Як впливає розмір насіння на норму висіву?

Розмір насіння безпосередньо впливає на норму висіву. Чим дрібніше насіння, тим більша кількість зерен в одиниці маси, відповідно, необхідно збільшувати норму висіву. Тому перед сівбою важливо відкалібрувати сівалку з урахуванням фракції насіння конкретного сорту чи гібриду.

Яка мінімальна температура ґрунту необхідна для проростання сорго?

Для дружніх сходів мінімальна температура ґрунту на глибині загортання насіння повинна становити +12°C. Висівати насіння у більш холодний ґрунт не рекомендується, оскільки це подовжує період проростання, а також підвищує ризик пошкодження сходів хворобами та шкідниками.

Чи потрібно проводити передпосівну обробку насіння сорго?

Протруєння насіння фунгіцидними препаратами дозволяє захистити сходи від ураження хворобами, покращує польову схожість та забезпечує дружність сходів. Тому передпосівна обробка насіння є обов’язковим елементом технології вирощування. Можна використовувати біологічні препарати для мінімізації шкоди середовищу.